Friday, September 14, 2012

SUCCESS?


Success not all positive...
Success may be injury.

To achieve success itself, we have to experience hurt, stress and injury.

Success is subjective.
So, how come success ONLY for happiness and good? Everything has its own pros and cons. So do success!

As we know, life definitely not the same as fairy tales. After we achieve success that we valued it by our own, there'll be another difficulties. Remember that ONLY 'death' stop all the circumstance of a hard life.

However success always be our goal! Be responsible.... focus n be strong to achieve it! =)

Bisakah Kedengaran


Hati ni terasa sedih
Duka lara
Terasa ku keseorangan
Tiada apa bisa kulakukan
Insan yg kurindu sedang berjuang hebat mempertahankan kehidupan mereka
Ingin sekali ku meredah kejauhan
Menerbit satu pertemuan
Namun apakan daya
Kurasakan ku tidak mampu
Menghadapi suasana itu

Sesungguhnya aku sedang mencari teman sejati
Teman yg bisa kukongsikan kelebihanku
Dan sama2 melengkapi kekurangan masing-masing
Dengan talian persahabatan

Pernah suatu ketika
Kehidupan ini kurasakan serba cukup dlm kekurangan
Atas dasar persahabatan
Mungkin kadang kala aku seperti bertepuk sebelah tangan
Tapi
Sekurang-kurangnya aku masih punya rasa senang

Sesungguhnya wanita memang insan lemah
Tapi Allah itu Maha Adil
Diterbitkan rasa kasih sesama wanita
Dalam sebuah persahabatan
Waima, mereka bisa bersama-sama menegakkan Islam

Betapa peritnya kehilangan sahabat seperti itu
Ada masa kurasakan bahawa persahabatan silam itu
Rugi dibazirkan
Namun aku insan lemah yg tidak berkuasa atas suatu takdir

Apa pun aku masih bersyukur pada Allah
Tangisan ini suatu bukti bahawa aku tahu menghargai
Walau hanya sudut kecil dunia seperti persahabatan

Aku yakin aku ikhlas menyatakan ini
“Berjayalah rakanku, walau di mana kau berada sekarang.”
:’(

P/S Ratu KIKA: Hak Cipta Terpelihara....mohon untuk meletakkan link blog ini iaitu http://ceriterakika.blogspot.com untuk sebarang cetakan atau salinan.... =D

Saturday, June 23, 2012

Destinasi Abadi


Kehadiranmu tidak lagi membawa cita
Tidak ku anggap ia sbg duka...
Tetapi tanpa dipinta, hatiku pedih terluka
Ke mana akan kubawa hati yg lara
Sedangkan tidak berhasrat kumenjauh darimu
Melepaskan rasa hormat dan sayang
Yang sepatutnya menjadi harmoni dlm kehidupan ini.

Tiada siapa yg meminta menjadi lemah...
Tetapi tanpa sedar,
Air mata jua peneman tidurku
Rasa hiba berkabus dlm jagaku.

Ingin kurentap kekecewaan ini
Kerana dirimu wajar dikasihi
Tetapi bagaimana harus menjadi solusi?
Sedang kita sentiasa berawan hitam
Menangis resah ibarat tengkujuh
Tegar membanjiri perasaan ini.

Ingin sekali kulakarkan pelangi
Walau seketika cuma
Dan ku berharap
Pelangi itu akan senantiasa menjadi tanda
Kebahagiaan hakiki
Di syurga Allah nanti.

Kuatlah wahai diri
Bersyukur dgn kurniaanNya
Bersabar dgn kekuranganmu
Bersabarlah...
Kelak Jannah milikmu

InsyaAllah

P/S Ratu KIKA: Hak Cipta Terpelihara....mohon untuk meletakkan link blog ini iaitu http://ceriterakika.blogspot.com untuk sebarang cetakan atau salinan.... =D

Sunday, May 13, 2012

Rabun Hati wujud ke?


Assalamualaikum w.b.t...
Setelah sekian lama KIKA biarkan bersawang dgn sajak Hakikat Air Mata tu, hari ni KIKA nak memberi pendapat mengenai RABUN...

KIKA mula pkai spec pertengahan thn 2010...form5 time tu...mmg kronik kot sbb duduk depan sekali dlm kelas tapi apa yg cikgu tulis kat papan putih tu pun susah nak tgk...hah! Apa lg kan...rela xrela pegi jgk la check mata n buat spec...tp last week spec KIKA patah...so,4-5 ari ni KIKA duk melilau la tanpa spek...dr jauh mmg xblh cam la sapa yg lalu...mata ni mmg penat sbb trpaksa bkerja keras utk melihat lebih dari kemampuan...

Tiba2 KIKA terfikir satu ayat ni...JANGANLAH HANYA MELIHAT DGN MATA KASAR TAPI LIHAT JUGA DGN MATA HATI...hurm...'mata' hati...agak2 logik x klau ada rabun hati? Mungkin klau mata hati kita ni rabun dekat, kita xblh nampak kebaikan kat sekeliling kita...huu...blh jd masalah negara tu...kita akn mudah brprasangka buruk dan senang jugaklah nak terjadi salah fhm kalau tak dikawal...macam mana kalau mata hati kita terus buta? Ya Allah, xdpt KIKA bayangkan...mana nak letak rukun iman?nak percaya antara manusia pun susah...blh ke nak hidup sendiri di bumi Allah yg luas ni?jadi, blh jgk la kalau nak cakap yg hati pun ada tahap kerabunan jugak tapi xdpt diukur dgn mesin dunia...byk perkara kna ambil kira ni...renung2lah seketika...

Ummi KIKA ada ckp yg org byk baca al-Quran, solat sunat n puasa sunat, insyaAllah keupayaan mata kita akan lebih cerah...semua Muslim insyaAllah tau jugak yg amalan2 sunat ni blh bina keperibadian diri yg superb bermula dr akal dan hati...sesungguhnya, setiap perintah Allah tu memberi rahmat tidak terhingga buat manusia dan makhluk lain ciptaanNya...Wallahualam...

Sebagai peringatan buat diri dan saudara2 KIKA, jomlah kita sama2 memperbaiki amalan fardu kita dan meningkatkan amalan2 sunat...insyaAllah....

Salam Ukhuwah, K.I.K.A

Sunday, March 18, 2012

HAKIKAT AIR MATA

Tika kita sangka
Kita kuat, kita tabah
Tatkala itu
Air mata menitis
Mengalir dan terus membasahi pipi
Bagai tiada noktah
Walau setelah seketika,
kita mampu menerima kenyataan

Namun
Sesudah nanti,
saat air mata itu berhenti
Hilanglah pergi segala duka
Berganti dgn kekuatan
dan ketabahan
Yang lebih bermakna
Bisa mendirikan mahligai ketenangan
Pada jiwa kian kental

P/S Ratu KIKA: Hak Cipta Terpelihara....mohon untuk meletakkan link blog ini iaitu http://ceriterakika.blogspot.com untuk sebarang cetakan atau salinan.... =D

Friday, March 16, 2012

Cuba, Try, Test ini GA... =)

 

Look at the banner above....interesting right??hihi...mari cuba2, try, test...haha...org jarang join GA/contest, gini la jadinya...huhu

1st kena follow 2 blog! DONE!! hampir smua blog yg ada link kt entry tu sy dh follow....hehe
2nd PAGE LIKED!! dgn gumbiranya....hihi
3rd Entry kira settled la ni...banner pun dah ada.... =D
4th TAG 3 org....here you are: Diary Dila, Sweet Sour n Nur Izzati...

dah layak dah masuk GA ni...



jap...mcm ada satu lg syarat...
5th Follow blog-blog dan fanpage sponsor....
kira dah la ni...mcm KIKA ckp td, KIKA dah follow hampir semua dah...


Hope dapat la antara satu tu ya...amiinn...


Dan......kpd semua yg baca, sila klik banner di atas ok...


roger and out... =D


-K.I.K.A.-

Friday, February 3, 2012

cuti oh cuti

Assalamualaikum w.b.t....
Mlm ni terdetik pula nak cerita mcm2...


First, nak cerita story cuti thn baru cina merangkap cuti pertengahan semester 2...
Mmg best...

Sabtu pertama, kemas2 rumah...(alhamdulillah rajin jugak mengemas)

Ahad-Selasa, pergi kat rmh makcik belah arwah ibu kat Felda Selancar,Rompin,Pahang.Baru perasan yg felda ni betul2 sempadan ngn Segamat,Johor.Hihi...nak dekat 10thn xpegi...ni la jadinya...lgpun 10thn lepas tu kanak2 lg...mana belajar geografi lg...huhu....kat sini KIKA bawa motor n drive kereta...nasib baik ada lg skill...since lulus ujian kereta dlu, xpnh bwa lgsg smpai la kat situ...hihi....hope nti berpeluang la nk memahirkan diri n cekap memandu...insyaAllah, amiin...

Rabu-Jumaat, Lepak King kat rumah...dugaan besar ble nk study untuk Ujian Pertengahan Semester 2...rumah terlalu byk bnda nk dibuat...fhm2 je la kan... =p

Sabtu, ronda2 Melaka...huuu....bestnyerrr...nti nk g lagik!!!! nak drive dr satu tmpt ke satu tmpt area Melaka tu....asal tmpt mnarik je singgah...hehehe...confident sket sbb Melaka kecik, jln2 dia pun simple je...klau ikut signboard dia tu, insyaAllah xsusah nak cari tmpt dituju...

Ahad, masa utk balik!!! seronok jugak sbb ayah, ummi, zaid n adik khairuna hantar sampai bawah blok hostel...hihihi... +++ ummi bekalkan lunch cum dinner....soo delicious!! mkn berempat ngn roomate...byk tau...hihihihi

Second, nak cter sket utk hari ni...kui3...
klau iktkn blh balik smlm n dtg balik matrik ari selasa...kira cuti lps exam la ni...tp baru sgt lg balik...lgpun mcm2 keje nak buat....so, xbalik rmh kali ni...tp.......hahaha.....sblm settlekan kerja tu, urm...g ronda2 lg... XD
JJ Bukit Tinggi pulak...MISI UTAMA: menghabiskan baucer buku 1Malaysia...huu...puas bkn main...nti klau ada rezeki, KIKA upload gmbr buku2 yg KIKA beli ya....seronok jgk sbb pergi ngn classmate lps tu shopping mcm2...masing2 tolong utk cari apa2 yg patut...meriah sungguh...hihi

Ok....mata pandaku sudah terlebih kelip menahan ngantuk...insyaAllah ada rezeki, KIKA share yg something yg bermanfaat utk semua....

Salam ukhuwah...
- K I K A -

Thursday, January 12, 2012

MUET OH MUET

Bissmillahirrahmanirrahim...Assalamualaikum....

1 Message Received

Opening...

RM0.20 MUET:
93102214_ _ _ _
MB1009/_ _ _ _
Keputusan MUET:
Band: 4

Huhu...mula2 baca ni rasa Hepi la jugak sbb kebanyakan kwn dpt band3....
tapi...betul ke ni???
KIKA cuba send sms utk check guna no.sendiri takboleh...asyik technical error je...mgkn sbb jnis phone kot...tp dah check 2kali gne no.kwn...insyaAllah benarlah keputusan ni....

rasa tengah mlm tu jgk nak telefon ayah ngn ummi bgtau result ni tp 4sure diorang dah tdow...so, msj la....
bgn je pg dpt msj tahniah dr ayah...huhu....tapi hari ni mcm zombie sbb dlm mgu ni mcm xtdow je...
ummi pun msj ucap tahniah jgk...terima kasih buat ayah n ummi...luv both of u infinity...!!

dlm jd zombie tu, mmg heartless...xtau rasa apa...
n today dah xkenal nama dah...ada sorg kwn praktikum ni pgil KIKA "band4"...haihh...xtau jgk mcm mana nk respons...

buat rakan2 seangkatan...tabahlah menghadapi keputusan MUET ni...sorry sgt kalau KIKA ada buat kalian terasa hati...mungkin ada TERcakap/TERbuat apa2 yg xmenyenangkan...really sorry k...hope i'll be forgiven...

=)