Tuesday, January 25, 2011

TAG APA-APA AJE

Bekas Kekasih KIKA :
- Belum pernah ada kekasih…jd belum wujud lg rangkai kata ‘bekas kekasih’ dlm kamus hidup KIKA…

KIKA Sedang Mendengar :
-Suara org berbual…

*gosip ker???

Mungkin KIKA patut :
-Mencari jalan utk memperbaiki kehidupan KIKA…

KIKA Suka :
-Membaca
-Mengarang
-Berangan
*Bukti bhw KIKA seorg yg berimaginasi…

Sahabat-sahabat baik KIKA :
-Yg sudi berada di sisi & memberi nasihat, kata-kata semangat dll sama ada KIKA dlm keadaan senang atau susah…
-Yg sentiasa keep in touch dlm apa2 jua keadaan…

KIKA tak faham :
- Dengan org yg ego…

*apa yg diorg nak sebenarnya??

KIKA kehilangan:
-Banyak perkara dlm hidup KIKA yg mungkin berpunca drpd diri KIKA sendiri…

8. Ramai yang berkata :
-KIKA ni garang!

Makna Nama KIKA :
-KHAIRINA = Kebajikan
-IZZAH = Kemuliaan

Cinta itu adalah :
-Penerimaan kekurangan sesuatu benda atau perkara…

*manis kan kalau dapat ni???

Di suatu tempat, seseorang sedang :
- Mengenang masa lalunya + merancang masa depannya = Keazaman yg tinggi...
*blh terima x jwpn ni?? =p

  KIKA akan cuba :
- Buat yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan termasuklah 'aktif mengupdate blog'!

Ayat SELAMANYA membawa maksud :
- BERPANJANGAN.. KEKAL.. ABADI.. SAMPAI BILA-BILA..

Telefon bimbit KIKA :
- Nokia 1110i….handset kedua KIKA… sgt tahan lasak!!

*planning nak beli Sony Ericsson T707 colour pink....screen depan dia mcm best.... XD

Bila KIKA terjaga dari tidur :
-Baca doa bangun tidur

KIKA paling meluat apabila :
- Org mengungkit kekurangan kita utk menutupi kekurangan dirinya…
*xpatut kan?? T.T

Pesta/Parti adalah :
-Keseronokan yg sementara…

Haiwan yang paling comel yang pernah KIKA temui :
-Arnab kot…

Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi KIKA ialah :
-13-17thn = zaman sekoalh menengah…

Hari ini :
- KIKA ingin berusaha utk tenang!!

Malam ini KIKA akan :
-Baca novel, dgr radio then, tidur…

Esok pula KIKA akan :
-Kerja lagi…

KIKA betul-betul inginkan :
-Kejayaan dlm akademik, kerjaya dan kehidupan di dunia & akhirat…

Ketika KIKA lihat wajah KIKA di cermin pagi ini :
-KIKA cakap pada diri KIKA: Senyum... :)

Pusat membeli-belah atau arked permainan :
-Dua-dua…haha XD

Makanan barat atau Jepun :
-Barat la…Sushi tu xberapa nk makan…

Bilik yang terang atau gelap :
-Ikut keadaan…yg pasti gelap utk tidur!!! XD

Makanan segera adalah :
-Makanan yg agak sedap… =D

Ayat terakhir yang KIKA kata pada seseorang :
-Tolong tutup pintu! 

*Kenapa la susah sgt nak tutup balik pintu ni???

Siapa yang KIKA mahu tag :
-Sesiapa yg sudi jwb entri ni…selamat menjawab dgn rela hati…tiada sebarang paksaan ye… =D

21 Safar 1432H

Monday, January 24, 2011

PUJANGGA - CINTA!

Cinta Itu Seperti Pedang.
Dapat Melindungi,
Dapat Pula Melukai.
Indah bentuknya,
Tapi Dapat Membahayakan.

Monday, January 17, 2011

TETAMU HATI

Hari ini
Hadir satu rasa
Setia bermukim di daerah ini
Akal kepada hati menyambut kehadirannya
Kerana kemanisan yang dibawa.


Senyum tetamu ini
Mengungkap kisah demi kisah
Menggamit rasa indah di sanubari
Lekas meninggalkan kesan.

Setiap hati pasti menerima
Kunjungan tetamu ini
Hanya berbeda masa dan ketika
Juga kisah yang menjadi gamitan

Dialah tetamu manja
RINDU!

Nukilan Rindu buat Sekolah, Guru2 & Rakan2...
12 Safar 1432H

P/S Ratu KIKA: Hak Cipta Terpelihara....mohon untuk meletakkan link blog ini iaitu http://ceriterakika.blogspot.com untuk sebarang cetakan atau salinan.... =D

Sunday, January 16, 2011

TAG DIRI SENDIRI

1) Where is your cell phone?
~ bawah bantal…hehe…mcm org zaman dulu-dulu je…tp handset KIKA sekarang ni mmg berfungsi sbg alarm clock je bcoz xda kredit…haha XD

2) Relationship??
~ ngn ALLAH, parents, siblings, relatives, teachers and friends…

3) Your hair
~ lurus dan lebat

4) Work?
~ temporary worker

5) Your Sisters?
~ Khairuna Nur Izzati…my youngest siblings…

6) Your dream??
~ masuk Syurga

7) Your favourite thing??
~ almost everything that I have…hehe…siaplah siapa2 yg menceroboh harta KIKA yg tak seberapa tu…

8) Your favourite drink??
~ sky juice…huhu…minumlah air perisa apa pun, at last mesti nk sky juice jgk…memuaskan..

9) Your dream car??
~ kereta tinggi2 plus ala2 MPV…Toyota Alphard maybe…huhu
~xdpt MPV pun mesti tinggi mcm BMW X5, Nissan X-Trail or Honda CRV

10) Your shoes??
~satu wedges 3inci, dua sandal….sandal getah tu yg utama…haha

11) Your fears??
~ melakukan kesalahan…especially kalau menyakitkan hati org…mmg manusia tidak pernah lepas dari melakukan kesalahan…tp yg pasti, setiap kali kita buat kesalahan, perbicaraan berkenaan kesalahan tu mesti buat kita sedih, rasa kita ni ada kekurangan yg amat sgt plus melemahkan semangat…

12) What do you want to be in 10 years??..
~ a wife, a career woman that have at least degree…a daughter and a sister that can always give helps to her parents and siblings… (tinggi melangit ke cita-cita KIKA ni ya?)

13) Who did you hang out with last weekend
~ duduk rumah je…jaga my one and only youngest sis…

14) What are you not good at??
~ banyak la…being not a good daughter or sister…xpandai masak dan menjahit…dll

15) One of your wish list items??
~ decorations for my room…

16) Where you grew up??
~Jalan Kolam Ayer, KL (since born till 6 years old)
~Bandar Tun Razak, Cheras, KL (from 7-10 years old)
~Cyberjaya, Selangor (from 11yeras old-now)

17) Last thing you did??
~ mengemas rumah

18) What are you wearing??
~ baju kurung bila pergi kerja…

19) What aren't you wearing??
~ baju lengan pendek atau yg ketat…xsanggup nak pakai even KIKA ni kurus…buruk benar rasanya…

20) Your pet??
~ kt rmh Cyber ni, dulu pernah bela kucing tp kejap je…sekarang ni bela ikan puyu…KIKAlah yg baik hati jaga dia…basuhkan akuarium setiap minggu & memastikan ikan tu dah diberi makan…keje senang macam tu bolehlah…lebih2 mmg xda…`rajin sgt` la…arnab pun ada juga...tp ayah dgn adik2 yg uruskan...hihi =p

21) Your computer??
~ komputer riba…kongsi ngn dua org adik lelaki…tp jarang diriba…biasa duk atas meja je…ahakz XD

22) Your life??
~ of course balanced…ada masa senang hati ada masa susah hati…normal la tu kan…

23) Missing??
nak bagi dua jawapan kat sini:
~ missing = hilang… rasa hilang kawan sejak habis sekolah…mana diorang pergi ek?
~ missing = rindu…rindukan arwah ibu dan kenangan indah dulu-dulu; especially zaman school…

24) What are you thinking about right now?
~ cepat habiskan jawab tag ni sebab dah nak masuk waktu Zohor…

25) Your car??
~ bakal ada Toyota Alphard or at least BMW X5…hahaha…2 keutamaan dlm list dream cars…

26) Your kitchen??
~ mesti kemas selalu plus ada cukup stok makanan…

27) Your favourite colour??
~ pink & purple… =D

28) Last time you laughed??
~ masa kerja semalam…

29) Last time you cried??
~ pg tadi…ada prob sket…

30) Love??
~ Allah, Rasulullah, ayah, ummi, ibu, asyraf, aiman, zaid, adik, cikgu & kawan2…oh ya…syg SMKC jgk…

31) Who wants to share their ONE'S? How about?
~ urm…don’t know la…

32) Saya rasa2 suke nk kena tag?
~ suka gak kena tagged…bg idea utk entri baru…tp ‘rajin sgt’ nk tag org lain…

Sekian buat kali ini… tunggu pula entri utk akan datang ye… XD

10 Safar 1432H

INGAT MATI!

Lately ni selalu sakit dada… plus dr semalam pening kepala… hari ni cakap mengarut jer… terfikir gak KIKA akan sebab musabab sakit2  ni… tiba2 KIKA teringat akan kematian… Ajal maut di tangan Allah…mana tahu kot2 esok lusa ajal KIKA sampai… masa KIKA accident satu family dulu, KIKA mmg ada masalah kesihatan sikit dlm tahun tu… asyik masuk ward je… tp Alhamdulillah KIKA masih diberi kesempatan untuk melayari kehidupan selama berbelas tahun ni… Ayah selalu bagi nasihat suruh jaga kesihatan especially jgn mandi malam coz dulu tu KIKA ada masalah paru-paru… Kalau xsalah, Ibu KIKA meninggal pun sebab penyakit paru-paru lepas kejadian tu… KIKA rasa cam nak buat wasiat dah ni… kalau boleh, KIKA nak dikebumikan dekat kubur arwah Ibu… Ibu dah meninggal 12tahun dah tapi KIKA xpernah lawat kubur Ibu…  masa terlalu mencemburui KIKA… itupun nasib baik KIKA g iring jenazah ibu sampai kubur masa tu… KIKA ingat lagi… masa tu KIKA pakai baju kurung sulam warna hijau terang and tersangatlah heartlessnye masa tu…mcm xda apa2 yg berlaku je…mcm pergi jalan2…yg paling terkilan, KIKA xcium pun jenazah Ibu sebab takut punya pasal…ye lah masa tu dah kapan dah… budak2 selalu dimomokkan dgn pelbagai kisah2 seram especially bila g ziarah org meninggal…yela at least dia dok diam sepanjang org uruskan jenazah tu…KIKA  masih ingat lagi wajah putih bersih Ibu yang sudah tidak bernafas tu… rindu sgt kat wajah tu… Alhamdulillah masih ada lagi saki baki kenangan zaman kanak-kanak KIKA dgn Ibu…tp kenangan manis tu selalu bertukar menjadi tangisan kerinduan…

KIKA tahu KIKA harus teruskan hidup yg semakin pendek ini walau apa2 pun dugaan dan cabaran yg dtg…tp hakikatnya KIKA ialah insan lemah yg memerlukan bimbingan dan tunjuk ajar…
Kenyataan inilah yg membuatkan KIKA bersyukur kepada Allah s.w.t & berterima kasih kepada sesiapa sahaja yang ada disekeliling KIKA…

KIKA ada terbaca kat dalam satu majalah berkenaan kematian… dlm artikel tu ada satu firman yang ditulis berbunyi:
“Dan Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (kematian) seseorang apabila telah datang waktu kematiannya. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.” (Al-Munafiqun: 11)

Ada juga sambungan daripada itu yang bertajuk : Anjuran Mengingati Mati
                Kerana kematian ialah satu perkara yang pasti, maka Rasulullah s.a.w menganjurkan kita untuk senantiasa mengingatnya. Rasulullah bersabda:
“Perbanyaklah oleh kalian mengingat penghancur kenikmatan dunia.”
 (Riwayat At-Tarmizi dan An-Nasai’)
                Al-Imam Ash-Shan’ani berkata: “Hadis ini menunjukkan bahawa tidak sepatutnya seseorang itu lalai dari mengingati satu nasihat terbesar, iaitu kematian.”
Hikmah dari mengingat mati adalah agar seseorang mempersiapkan dirinya dengan amalan soleh untuk mendapatkan kebahagiaan dalam kehidupan berikutnya.  Allah s.w.t berfirman:
“Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memerhatikan apa-apa  yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat); dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa-apa yang kamu kerjakan.” (Al-Hasyr: 18)

Artikel ni dah buat KIKA sedar bahawa ada impian yang lebih besar untuk kita usahakan sebagai seorang Muslim di dunia yang hanya sebagai pinjaman ni… Hidup di dunia ini sebagai seorang perantau... yang kekal abadi nanti adalah Syurga Allah yang tidak dapat kita zahirkan keindahannya. Allahualam…

8 Safar 1432H

DUKA RIA SELEPAS SPM_Kerja dah... =D

Takda citer lain dah…pasal keje je la…hehe
Lately ni byk sgt benda jd…tp cuba untuk lupakan & buka lembaran baru…
KIKA  dah keje dah…boleh tahan la…byk benda KIKA belajar…best jugak…

8 Safar 1432H

Wednesday, January 12, 2011

Macam-macam soalan tagged...

1) Apa yang anda akan buat bila anda tahu member anda tikam belakang anda?

i )  tarik nafas dlm2
ii ) lupakan seketika
iii) tp biasanya kalau ada masalah, KIKA akan rasa stress...so, fikir2 la balik...
iv) biasa KIKA akan berpendapat: "xpelah...siapa xbuat salah...KIKA dulu pun selalu sakitkan hati org...biarlah..."
v) tp dlm masa yg sama, tetap xpuas hati...jd g la baik2 dgn dia...tgk reaksi...kalau respons positif, dah oklah...kalau negatif, KIKA akan jauhi dia sampailah dia berbaik ngn KIKA...

2) 6 orang di hati anda?

i ) Ayah
ii) Ummi
iii) Asyraf
iv) Aiman
v)  Zaid
vi) Adik

Huhu...cukup2 satu family...ayah, ummi & adik2...

3) Anda rasa anda comel?

Comel la jugak...
*siapa lagi nak puji diri kita kalau tak diri kita sendiri kan? comel tu kan subjektif... =p

4) Single or taken?

Single but not available...ahakz XD

5) Blog yang anda suka?


Depends on entri2nyer...kalau best entri, bestlah blog tu...
*masih belum ada spesifik blog yg wajib tgk selalu..heehee =p


6) Adakah bilik anda kemas setiap hari?

lately ni ya sbb xda apa nak buat kat rmh...
*kalau thn lpas n sebelum-belumnya, mesti ada homework or nk kena study...so, kemas bilik bknlah keutamaannya... =p

7) Lagu terakhir yang anda dengar?

Muda = HUJAN kat HOT.fm 20 Terhangat semalam...dgr sampai lagu tu je...lepas tu tertido...kui3 XD

8) Last text message?

Msj promosi dr mana entah...dpt je terus delete... =p

9) Last phone call?

Taufiq...Group member masa kem uniform negeri selangor 2009...ty khabar...
*apa mimpi la dia telefon... =D

10) Hari terakhir anda menangis?

Semalam...i've got something that make me touched...

11) List lima color favorite anda?

i ) pink
ii ) purple
iii) biru
iv) putih
v) coklat lembut

12) Orang terakhir anda ber-YM?

Entah...dah lama tak online YM...hehe =p

13) Game paling anda suka?

Build-a-Lot...
Hangaroo pun suka jugak... (tp xda dlm laptop la....nak download katne ek?)

14) Adakah anda peminat MCR?

Tak..tapi minat 2-3 lagu dia...

15) Apa perasaan anda jawab tag ni?

Hati-hati...takut tersalah bg info...mana tau ada terbagi info2 yg xpatut kan...huhu =p
(hati-hati tu bukan perasaan kan??? tp nilah yg KIKA tengah rasa sekarang...)

16) Anda rasa tag ini best?

Boleh tahan.

17) Tag lagi 10 orang

Mana-mana blogger yg sudi nak jawab tagged ni especially my followers... selamat menjawab!
(ceh...mcm pg akhir soalan exam pulak...hehe =p)

4 Safar 1432H

Tuesday, January 11, 2011

BANYAK BENDA!!! XD

salam...setelah sekian lama tidak mengunjungi blog apatah lagi utk menulis entri...xsmpt...xda idea pun ya jugak...mood pun xmenentu...

hari ni sy nk wat confession la...sebenarnya, sy tengah cari method penulisan yg sesuai...method baru yg blh menarik minat org baca blog sy ni selalu...selain soal idea baru, sy jugak ada masalah keyakinan...xberapa yakin nak karang lebih2...tambahan lagi dah lama xbuat esei kat sekolah....hehe =p

ada siapa2 boleh tolong???

3 Safar 1432H