Monday, December 12, 2011

KESAKITAN

Rasa itu datang lagi
Sendu tanpa lagu
Sesak kurasakan tidak bertepian
Namun sudah sejauh ini kulayari bahtera kehidupan
Melakar liku-liku yang tercorak kesan takdir hakiki

Kesedihan ini tak dapat digambar
Terasa sakit
Masih tidak jemu menjelma di daerah hati
Sering jiwaku meronta
Menginginkan sesuatu yang fana
Hingga kurasakan betapa hati ini
Lemah tidak berdaya
Sering kali tangisan terbit tanpa nada
Namun sejauh mana bisa mengusir rasa
Yang terbeban dek gelojak tanpa tepinya

Tapi itu juga yang meletakkan rasa syukur
Terbit menyinari kebahagiaan
Walau seketika cuma

Minda, didiklah hati kecil ini
Motivasikan jiwaku
Agarku tak terbawa jauh dari jalan-Nya yang diredhai..

5 Disember 2011
Rindu sangat2 kat arwah ibu...menangis time ni lepas terdengar lagu Ungu-Doa untuk Ibu...


P/S Ratu KIKA: Hak Cipta Terpelihara....mohon untuk meletakkan link blog ini iaitu http://ceriterakika.blogspot.com untuk sebarang cetakan atau salinan.... =D

Friday, December 2, 2011

huuuuuu....

Assalamualaikum....how r u readers?
hehehe....nak story2....

smgu ni satu2nya ATM di KMS xda tunai....T.T
kronik2....xda lgsg duit dlm tgn...maka bermulalah kisah pinjam-meminjam...hihi
smlm kunun nk outing utk g ATM kt pekan Banting tp xjd sbb ada misunderstanding n timing prob...
so, mnta tlg kwn kluarkan duit sbb dia g jln kaki ke ATM Banting Baru...*xtau pulak kt Banting Baru ada ATM...ngee~
sekali ptg tu dh blh gne daa....hahahahahaha...xpe, skrg KIKA dh ada duit....bg peluang pulak kat kwn2 lain utk withdraw....xkesah la klau smpai ATM tu abis tunai lg....hehehehe

tgh hari smlm sempat tdur sejam then, ptg sempat stdy lecture note utk MT n dinner ngn classmate...Alhamdulillah
Malam??huu penat pulak....sakit pinggang gara2 ujian kecergasan & practice Taekwondo....baring kejap...nk tdow awal sgt...baru kul9...so......tgk ler movie skejap...kul11 tdow.....!! huu nikmatnya....

pg ni subuh kira lambat tp xtdow balik smpai skrg....dh kms2 bilik, sidai baju....mak aii...satu section ampaian tu lbh kurang 1.5meter,penuh baju KIKA sorg...(sidai guna hanger tau)....2kali basuh....ptg khamis n tga hari jumaat....nasib baik ada mesin basuh....hehehehe....

pastu buat tutor fizik chapter 16...alhamdulillah....tgal a few question yg xtau nk jwb....

then, dlm kul 10.30, online smpai skrg....buat mcm2 la.....tukar profile pics, profile design, cari bahan utk mini research etc....mkn lmbt sket...kul 1.40 bru g kafe dgn harapan ada seafood....huuu dh xsgup tgk ayam lg....tp seafood xda, so, ambik la ikan keli ke ikan sembilang xpst tp spesis la+sayur pucuk manis+sambal belacan....alhamdulillah....

tbe2 terty2...apa motif KIKA cter sume ni??aduii aii... harapan utk mnjd blogger yg mampu memberi manfaat+keinsafan/kesedaran+kegembiraan masih di TITIAN PERJALANAN....kih3...

k chao...adios....
assalamualaikum.... =D

Monday, November 21, 2011

1st day sem2

hari yg pelik gak la...

pg2 tutor fizik...apa nak buat??kuliah pun belum...dgn nota kuliah n buku tutor xda lg...so,15minit je kelas...

pastu english...blh tahan la...kena buat mini tesis utk sem2 ni...dpt la bncg sejam...

pastu rehat sejam + kuliah fizik yg cancel = 2jam rehat...

pastu belajar kimia sejam...ENTHALPY...best2...

rehat lg sejam...sleep hour...kehkehkeh


pastu practical computer science...blur2 sket...tp ok la kot...haha...kt bwh ni la hasilnya....

ni seni design paling simple...tp nk buat ni kna hati2...cm buat folio pun ada jgk...smpai kna buat 5 layer....



gambar 1st gmbr asal...2nd ada SKET perubahan...tapi.....xjd sebenarnya ni...sepatutnya ada animation....


ni guna software GIMP....huuu...kna buat balik ni....xmenepati kriteria...hehehe

~.~

Sunday, November 20, 2011

Am I??

Assalamualaikum.....
huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu......rasa banyak sangat benda nak cerita....sambil taip ni, lidah terbelit nk membebel...hihihihi
dah jarang sgt post entry baru...sbbny: bila ada idea, xsmpt online... ble dah online, semput pulak nak cari idea..

sekarang, mcm nk luahkan perasaan...
xtau la knapa bile dh habis sem1 kt matrik ni, rasa mcm serba xkena...moody, tension, stress sume ada...padahal bkn nye ada apa2 pun....nk cter kt org mcm xjmpe plak siapa2 yg sesuai utk berkongsi...
urm....esok dah mula sem2...tp seriously rasa berat sgt.....mcm2 brmain kat fikiran...apa akan jd esok ek?
Allah....nape la dlm byk2 perkara, ni pulak yg KIKA fikir...urm...myb sbb ni btl2 1st time utk start kuliah bg sem2...sem1 KIKA lambat 2mgu sbb KIKA 2nd intake.......tp byk kali jgk ty kt kwn: "apa yg patut kita rasa nak mula kuliah esok ni?" hihihi....biasanye rasa mcm kejap je cuti so, mls nk g kuliah...tp sepatutnya kita kena fikir positif kan? semester baru, semangat pun mesti baru....

therefore, i've to make up my mind............................................
think positive and get the best for everything...
get ready for new challenge........

AM I READY?

Yes I am!!!!!!!!!!! XD
start with Bismillahirahmanirrahim...........insyaAllah all the best!!!!

Saturday, October 22, 2011

HAPPY DAY!! XD

Assalamualaikum w.b.t....
Seperti janji KIKA kpd pemilik broadband ini, diLa, KIKA akan membuang sawang yg sekian lama bertapa di blog ini...hehe

First of all....nak ckp yg KIKA sayang sangat2 ngn FAMILY KIKA...hehe...Ayah, Ummi, Asyraf, Aiman, Zaid, Adik, makcik n pakcik saudara, sepupu2 and ahli2 keluarga yg lain...luv u all very much ok...Family always no.1!!!

Second, nak wish a lot of thanks to my classmate (SM2K2T1) in KMS/SeMaC sbb diorg buat surprise birthday party untuk KIKA...Lepas mkn kek, kitorang main game POLIS, PEMBUNUH & ORG AWAM...hehe...sesiapa yg tahu tu fahamlah kan cmne keseronokan dia...

Third nak say thanks to those yg wish KIKA hari ni...u all makes me as B!RtHDaY G!RL hepiiiii.....

Thn ni birthday pertama duduk kat asrama & sbg pelajar matrik...harap sy dpt skor dlm exam akhir sem1 ni dan biarlah ni jd birthday yg terakhir sbg pelajar matrik...amin...kpd semua yg mengenali diri ini, moga kalian berjaya mencapai kejayaan di dunia & akhirat....amiiinnnn....
XD

Sunday, October 2, 2011

Macam2 Kisahku -episod 1-

Assalamualaikum to all readers........................

First, terus cerita pasal kisah utama....jeng3....hehehe...ok! 26 September, KIKA join pertandingan sajak... Alhamdulillah dapat no.2...tau hari tu jugak sbb no.1 n no.2 kena perform masa perhimpunan pelajar pada 30 September... Jadi, pada 30 September tu KIKA perform la... Alhamdulillah ok jugak....
Sekali............masa nak ambik hamper kat atas pentas, hamper tu jatuh pulak.............adui aiiiii...........berbakul2 malu...dah la pengarah yg sampaikan hamper tu....bila jatuh, pengarah tolong angkatkan....huuu.....gamat la dwn tu...kat sebelah pengarah ialah YDP JPP (Jawatankuasa Perwakilan Pelajar), nampak gelabah giler...sah2 terkejut...part hamper jatuh takda dlm rehearsal....hihi...
so, ni ada la satu gambar tuk tatapan kalian ya... =D




Ok...hadiah dia mmg tinggi jgak...rmai yg terkejut sbb hadiah ni utk individu....dah tgk kan mcm mana KIKA melaram hari tu...hehe....dah penat sgt masa ni...tak sempat nak posing ngn classmate....roomate pun sorg ni je la....insyaAllah nanti KIKA dptkn video dr SU JPP utk masuk kat sini....nak cari gak kot2 ada yg snap gambar masa hamper tu jatuh....kih3....

KISAH KEHILANGAN

Kehilangan sesuatu
Buat kita sedar
Bahawa kehidupan ini
Bukan sekadar kehidupan biasa

Hari ini aku tidak tahu
Apa itu erti kehidupan sebenar
Tanpa kesusahan

Selama ini
Hidupku hanya sekadar mengikut arus
Menanti penghujung yang tidak pasti

Ketika melayari kehidupan yang begitu kurasakan pelbagai
Aku tenggelam dalam kebuntuan
Aku sendiri tidak mengetahui
Tentang kehidupan sebenar

Benarkah aku di jalan kehidupan ini?
Sang bintang yang selalu menjadi saksi
Tidak kelihatan di sebalik bulan yang setia
Kegelapan yang kurasakan
Seakan gemar bersarang hampir kepadaku

Persoalan seakan senak di mindaku
Kata-kata bergolak dalam jiwa
Seakan menduga ilmu dan kesetiaanku

Kehilangan yang kuharapkan
Kehilangan yang membawa sinar

Begitu perit rasa hati, jiwa dan ragaku
Berbakul nasihat yang sudi
Singgah di laman hati ini
Namun,
Sejauh mana bisa merawat luka nan parah
Yang menjadi igauan saban malam
Membina harapan kala dinihari
Menerbitkan usaha tatkala siang
Tapi ketika kembali…….
Dapatkah aku menuai sejayanya…?
Atau hanya sekadar seribu syukur
Atas kepuasan yang tidak dapat ditafsir

-DI SEBALIK HIKMAH-
MENUJU DINIHARI,
30 September 2011

P/S Ratu KIKA: Hak Cipta Terpelihara....mohon untuk meletakkan link blog ini iaitu http://ceriterakika.blogspot.com untuk sebarang cetakan atau salinan.... =D

Sunday, July 17, 2011

KEHILANGAN ABADI

Andai kita tahu
Kehilangan insan bermakna
Akan kita lakukan segalanya bersama
Andai kita tahu
Tiada hari esok untuk insan tersayang
Pasti keampunan dipinta
Tanpa mengira dendam dan kisah duka
Andai kita tahu
Cara kita kehilangan sekujur jasad…ibarat angin lalu
Ingin kita abadikan kenangan indah bersama

Namun,
Dia yang lebih tahu
Mengapa kita perlu merasai satu kehilangan

Walau di hati ini masih sukar mempercayai
Siapalah kita untuk mengubah takdir kematian
Yang pasti kunjung tiba
Bagi setiap insan

Buat ibuku sayang
Kehadiranku di muka bumi ini
Begitu bermakna atas jerih payahmu
Sisa memori yang tersemat di minda ini
Sentiasa menemani saatku kesepian
Sungguh memori itu sukar ditafsir
Tapi bayangan wajahmu
Masih berseri di hatiku

Buat insan yang bernama guru
Kehilanganmu benar-benar menyentuh perasaanku
Jika di kala dulu aku seorang anak didikmu…
Yang begitu menuntut perhatian darimu,
Dirimu guru… tidak jemu…
Menabur kasih buatku
Tidak kusangka itu pertemuan terakhir
Gelak tawamu masih segar dihiasi senyum tawamu

Wahai insan yang kusayangi,
Kematian jualah yang akan memisahkan kita
Dengan kebesaran Allah s.w.t
Akan bertemu juga kita dalam syurga Illahi kelak
Dengan izin-Nya

Oh Tuhan,
Ampunilah insan kerdil ini
Lemah jiwaku
Tanpa sedar meratapi takdir kematian
Yang tersurat dengan kekuasaan-Mu
Tabahkanlah hatiku Ya Allah…

17 JULAI 2011
10.47 PM 
P/S Ratu KIKA: Hak Cipta Terpelihara....mohon untuk meletakkan link blog ini iaitu http://ceriterakika.blogspot.com untuk sebarang cetakan atau salinan.... =D

Saturday, July 9, 2011

the SATURDAY....

assalamualaikum w.b.t...

urm...ingat nk letak ni kat status FB tp mcm malu la pulak...
tbe2 tringt blog yg dh lma x diziarah ni...hehehe...
oleh sbb blog ni xrmai pembaca jd sesuai la kot cter kat sini....huhuhu

KIKA nak ceriter aktiviti KIKA hari ni...urmmm.....

PAGI:
jadi SLEEPING BEAUTY dgn roomate tercinta....hehehe...hujan....fhm2 je la...
*ni la part yg agak memalukan ni....=p

TGH HARI:
MENDOBI jap...pergh!!!'precious moment'....huhuhu
then, jd CHEMIST....bajet je...hihihi

PETANG:
jadi PHYSICIAN pulak...bajet hebat ni...hihihi
next, jd BASKETBALLER....shoot byk x masuk dr masuk...aduii...malu... =p
& sempat jugak jd tiang kat kafe tunggu roti canai siap...huuu terbaik!!!
sedap sih...

MALAM???
urm...FACEBOOKING & BLOGGING....
Patutnya jd PHYSICIAN lg ni...tp postpone jap...hihihi
myb mlm ni jadi 'BURUNG HANTU'....hope mcm tu la...byk kerja blh siap...

apa2 pun, i wish that tomorrow will be much better than today.... XD

the end.............. =D

Saturday, June 11, 2011

my new WORLD!!!

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

OK! My story for today after didn't post any entry for a long time...
for all, i'm now in matriculation college of selangor...
so, what now i want to share is what i've been go through for a week in here...

For now on, it's really a different world...i've never separated from my family for more than one month...but now, i'll survive here for a year! never mind, just a year right.... hehe

well, a first week makes me feel sooooo tired...i've to attend for classes during the day n orientation during the night...the most thing that makes me sick is the way along from one place to another places...owh...i've to walk a lot in here...my leg is just like to broke for any time...

but this weekend is a pleasure time...actually, students here can overnight since yesterday but i'm still in here bcoz my parents are in our hometown at perak right now...but i'm still lucky coz yesterday i've played basketball for 2hours then, study group about 2hours during night...i'm not going to tell about my today activities coz it is not like I planned...huuh..

however, i wish that i can finish my assignments and reports for today!!! amin...insyaAllah.... =D

Sunday, May 22, 2011

THE LUCKY NO.5!!

KIKA ditagged oleh MRS.VIP & Mak Izz utk soalan berikut...

5 Tarikh Penting

1. First yg terbayang, 22 Oktober 1993 - My Birthday -
*cm sellfish je kan...hik hik hik...part of me...
2. 30 Mei 1963 -Birthday Ayah-
3. 4 Julai 1974 -Birthday Ummi-
4. 12 Mac 1966 -Birthday Arwah Ibu-
*kpd adik2 KIKA, sorry la ye...xleh nak masuk dah...hehe
5. the best moment in life: 22 Oktober 2009 
- dapat no.3 anugerah Tokoh NILAM peringkat negeri Selangor 
kategori sekolah menengah bandar-
*merupakan penentu utama utk dapat anugerah Tokoh NILAM peringkat sekolah 2009...impian menjadi kenyataan...thanx to senior Noor Zaiti Yoona, Tokoh NILAM peringkat sekolah 2008 yg menjadi antara idola KIKA...

 5 Perkara Yang Dibuat Semalam

1. Pergi kelas memandu kereta...
2. Gosok baju sekolah adik (Zaid) utk seminggu...
3. Tonton Oh! My Lady....drama korea...
*sejak bila tgk cerita korea nih???hihi...sejak habis sekolah kot...kui3
4. Babysit adik bongsuku: Khairuna Nur Izzati...gud gurl smlm... bagus!
5. tidur dr pukul 1.30pm-3.00pm...alamak! terlebih sudah.... XD

5 Perkara Yang Buat Korang Happy

1. Bila ada yg bagi respons positif pasal blog.... i luv it... thanks...
2. Bila ada yg puji sajak KIKA... i luv it too... thanks...
3. Bila dapat baca novel... huh! kepuasan yg tak terhingga...
4. Bila makan masakan ummi.... thanks a lot ummi... i luv u so much...!!!! =D
5. Bila shopping!!!! hihi
*aii...berapa banyak Bila daa....

5 Sebab Jawab Soalan

1. Dah kena tagged...jawab la kan...bkn selalu org tag KIKA nih....
2. Kira inspirasi nak tambah entri....
3. urm...apa lagi nih??
4. urm...sbg cara utk mengasah minda....mencabar soalan2 nih....eh, yeke? hantam sajalah...
5. Utk soalan ni, sy dah tekan enter yg ke-5...kira settle la ni.... hihihi =p

5 Blogger Yang Ditag


Last words, thanks for reading this entry, and special thanks to the blogger that answer this tagged questions....syukran...adios.... =D

Monday, May 9, 2011

JIWA LARA

 
Kalau sebelum ni KIKA tak rasa apa-apa bila kawan-kawan beritahu yang diorang dah dapat matrik atau UPU, sekarang KIKA rasa sedih sangat… KIKA tak patut rasa macam ni sebab Allah dah tuliskan takdir KIKA dalam perjalanan hidup di dunia ini… Tapi, air mata sering kali mengalir tanpa sedar sampai KIKA sendiri pun tak tahu apa yang KIKA rasa… Perasaan sedih tu hanya dapat dirasai bila KIKA mendapat pertanyaan dr kawan-kawan & apabila melihat kerja kuat ayah & ummi… Betapa KIKA telah mengecewakan ayah & ummi setelah diorang bertungkus-lumus membesarkan KIKA… Adik-adik pun asyik mengusik hati ini… Yalah, selama ni KIKA selalu mengkritik diorang, menyuruh itu ini & mengungkit… Tapi, hakikatnya, KIKA bukanlah sesiapa utk menjadi contoh buat diorang… Tak kurang juga ada insan-insan yang sering merendah-rendahkan diri KIKA… Bila KIKA dah dalam keadaan macam ni, KIKA selalu rasa keseorangan… KIKA dah tak tahu nak minta tolong siapa… Mungkin juga KIKA terlalu mengharap untuk mempunyai `teman’ setiap kali KIKA berduka… Tapi, KIKA sendiri yang selalu pentingkan diri…
Ya ALLAH, Ya RABBI… Ampunilah KIKA kerana berasa sedih akan takdirMU…
Tunjukkanlah jalan yang terbaik buat KIKA Ya ALLAH…
Permudahkanlah urusan KIKA di dunia & akhirat…
Tabahkanlah hati KIKA Ya ALLAH…

Oh kesedihan! Pergilah jauh-jauh dari hati KIKA saat ini…
Wahai Ratu KIKA, rawatlah hatimu…

Bersabarlah dengan ketentuanNya
Ada hikmah yang tersembunyi

Wednesday, April 27, 2011

Lestarinya Sebuah Perpaduan

Kisah perpaduan
Masih di alam kembara
Waktu yang berlalu
Semakin mewarnai tujuan
Yang telah kita ungkapkan
Dengan semangat waja

Watak dalam kisah perpaduan
Sentiasa diperbaharui
Ada yang terkandung rasa puas dan bahagia
Atas usaha yang tiada tandingan
Ada yang menanam rasa iri dan haloba
Kerana dangkal akan apa itu perpaduan
Ada yang hanya memandang sebelah mata
Merasakan kisah perpaduan tidak bermakna

Di sinilah tergalasnya satu tugas
Yang suci hakiki
Buat generasi era ini
Menzahirkan erti perpaduan
Melestarikan impian perpaduan
Demi keharmonian bumi bertuah ini

Mari kita sungkupkan rasa dengki
Menjauhi diskriminasi
Yang dangkal kita izharkan
Muafakat kita jalinkan
Perpaduan kita jayakan
Satu Malaysia kita laksanakan

P/S Ratu KIKA: Hak Cipta Terpelihara....mohon untuk meletakkan link blog ini iaitu http://ceriterakika.blogspot.com untuk sebarang cetakan atau salinan.... =D

Monday, April 25, 2011

23 April 2011-Episod KLIBF 2011

Urm...dalam dilema pergi tak pergi, last sekali sampai jugak di PWTC utk KLIBF dengan Humaira Nordin dan sepepunya, Syahidatul Ainn!!!! best giler.....masa smpai tu dlm pukul 9.30, org tak ramai...so, agenda utama! pergi keluarkan duit kat ATM....dlm mencari ATM tu, ternampak booth gedik a.k.a Kedai PINK AIN MAISARAH....seorang penulis yg dah banyak menghasilkan karya dan tak sangka, beliaulah penulis wanita terkemuka yg pertama KIKA jumpa siap ambil gambar lagi....jeng3....




kira boleh jadi inspirasi KIKA utk mempergiatkan usaha utk jadi seorang penulis.... =D


then, ada plak Dr Mahathir...tp tgk dr jauh je la.....hehe....kebetulan lagi, Dr Mahathir ni masuk kat bhgn karangkraf masa KIKA, Humaira & Ainn kat situ...adoi....rmai gler org.....apa lagi, g tmpt lain la jwb nye....hehe...xlama lepas tu, ada plak Salih Yaacob...yg ni sempat snap gambar dia....jeng3....


kitorang balik dlm kul 3.15pm....sempat jugak bergambar lagi....jeng3...


sekian........................... =D

25 April 2011- Episod Anugerah oh Anugerah....

urm...ni 2nd time KIKA dpt anugerah peringkat negeri....yang pertama masa dpt no.3 Anugerah Tokoh NILAM kategori sekolah menengah bandar peringkat negeri Selangor....yg kedua nilah.....Anugerah Pelajar Cemerlang PTRS SPM 2010....so, KIKA dpt ni....




trofi....sikit punya besar dan berat..... =D

tgk sijil ni...baca kat bahagian disampaikan oleh: __________________________ hehe =p




dan lagi satu ni ha....tapi isi sampul ni harus dirahsiakan...hehe =p

cerita di sebalik anugerah ni....
KIKA masuk Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS) ni lambat sikit dari yang lain sbb lambat tahu....tp mmg best la sbb ada modul setiap bulan, cikgu yg straight to the point, kawan2 yg hepi go lucky,tmpt belajar yg selesa & program2 yg menarik....setiap DUN ada satu Koordinator Modal Insan (KPMI) yang uruskan....dan KPMI kat tempat KIKA tu pemurah....dia selalu belanja kitorang makan....hehehehe suka gler la KIKA kan..... =D

PTRS ni utk golongan berpendapatan rendah sbb tu tuisyen dia percuma....cm KIKA, mmg KIKA bkn la dr golongan yang berpendapatan rendah sgt tp mmg kurang mampu utk g tuisyen berbayar so, KIKA manfaatkanlah peluang utk tuisyen percuma ni....dia ada 4subjek je...BM,BI,SEJ,MT....tp mmg sgt membantu....dan kriteria pemilihan anugerah ni adalah peningkatan prestasi pelajar PTRS utk 4subjek tu masa PMR, final exam F4, exam2 PTRS & result SPM + sahsiah diri.....alhamdulillah....syukur sgt KIKA dpt anugerah ni.... =D

Monday, April 11, 2011

ONE NIGHT: Life & Love

Life is life,
Love is love;
But without love,
Life wouldn't be complete.

However,
Not everyone appreciate love;
But some of us,
Sacrifice life for love.

But who gonna live,
With love or without love;
There's must be a way to go through,
Only determine by their own.

Love is not just being needed,
But love is sign for our happiness;
Life is not just everyday,
But life is everythings.

Always lead our life to the right path!
Give the best meaning to the word LOVE!

P/S Ratu KIKA: Hak Cipta Terpelihara....mohon untuk meletakkan link blog ini iaitu http://ceriterakika.blogspot.com untuk sebarang cetakan atau salinan.... =D

Saturday, April 9, 2011

SEMANGAT BARU!!!

Huuuhhh....
alhamdulillah
setelah sekian lama menyepi diri, akhirnya dapat juga berkarya lagi....
pelbagai perkara yang berlaku belakangan ini membuatkan hati KIKA gundah gulana....
dan akhirnya, terluah dalam sajak ini....
ada beberapa idea utk tema sajak yang lain, namun, imaginasi dan kejiwaan tak dapat KIKA selami sepenuhnya


insyaAllah
hari-hari KIKA yang bakal dilalui selepas ini akan senantiasa diperbaharui dengan semangat baru...
harapan KIKA agar ada insan yang sudi memberikan sokongan yang berterusan sebagai bimbingan buat KIKA menjalani kehidupan yang dikurniakan oleh Allah ini, sebaik-baiknya.....

I'll fight till the end!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

KISAH TEMAN, PERINGATAN BUAT DIRI: IMPIAN DAN CITA-CITA


Setiap insan
Pasti mempunyai
Satu matlamat
Yang  ingin dicapai

Detik demi detik berlalu
Memaparkan pelbagai drama
Kerdil diri mengucapkan syukur,
Lonjakan gembira dalam kalbu nan suci,
Tidak kurang juga menangisi ketentuan takdirNya…
Yang tiada tandingan

Namun,
Sejauh manakah kepuasan di sebalik sebuah kejayaan?
Ada yang tersenyum puas akan usaha dan tawakal
Ada yang sekadar tersenyum akan tuah yang telah tersurat
Tidak kurang juga yang memanipulasi demi sebuah kejayaan…

Ayuh taulan,
Marilah kita bersama-sama
Cetuskan buah fikiran
Akan erti impian, cita-cita dan kejayaan
Selami jua erti angan dan kegagalan
Pilihlah yang terbaik buatmu dan insan yang tersayang
Wahai teman
Ingin sekali aku mendengar
Kisah kejayaanmu
Yang tulus

Wahai teman
Berusahalah selagi ada masa dan upaya
Janganlah kita menangisi takdirNya dengan penuh penyesalan
Marilah kita bangkit bersama-sama!!!!!!!!!!!

P/S Ratu KIKA: Hak Cipta Terpelihara....mohon untuk meletakkan link blog ini iaitu http://ceriterakika.blogspot.com untuk sebarang cetakan atau salinan.... =D

Friday, March 18, 2011

PUJANGGA DALAM MENGHADAPI DUGAAN...


Bersabarlah....
Katakan pada diri  bahawa itulah jalan yang ditentukan oleh Allah untuk kita mendapat  syurga....

Wednesday, March 16, 2011

BICARA BISU

Hati ini acap kali berbicara
Sentiasa mengundang sendu
Mengenang kisah kita
Yang tidak dapat ditafsir
Hati kecilku tertanya-tanya
Siapakah diriku di matamu?
Tiadakah sekelumit pun rasa kasih…
buat insan kerdil ini?
Berkali-kali lubuk hatiku berhantu
Persoalan demi persoalan tercerna
Tanpa jawapan……..
Kekadang aku menahan diri
Kekadang aku biarkan ianya berlalu sepi
Kekadang aku diam tak mengerti
Namun
Sejauh mana bisaku lari?
Mungkin aku terlalu mengharapkan kenyataan yang tak pasti
Tapi aku pasti akan ketentuan Illahi
Kisah kita pasti kan ada penghujungnya
Tika itu,
Penjelasan antara kita mungkin lebih dari cukup…
untuk difahami….
Saat ini,
Aku hanya mampu berbicara dalam hati
Mencetus bicara bisu yang tak dierti

14 Mac 2011-8.20pm

P/S Ratu KIKA: Hak Cipta Terpelihara....mohon untuk meletakkan link blog ini iaitu http://ceriterakika.blogspot.com untuk sebarang cetakan atau salinan.... =D

Tuesday, March 1, 2011

MOH LE STORY-MORY…


Dah lama KIKA tak berstory kan… Kadang-kadang, tugas menglipur lara ni memang sesuai dengan KIKA…. Cuma tak boleh lama-lama… Nanti mulalah mengarut tak tentu pasal…kui3….
Ok! Story KIKA kali ni berkisar tentang KeNANgAN lagi dan lagi…. Idea ni tercetus bila KIKA tercari-cari peluang utk memasuki alam baru… Alam baru?? Adakah KIKA akan bertukar dari mamalia kepada amfibia?? Haha XD…. Semestinya tidak…  Alam itu khas utk ALAM UNIVERSITI !!!! Of courselah…. Tu je cara yang sesuai utk KIKA  capai impian utama KIKA untuk jadi seorang jurutera pada zaman teknologi yang serba canggih ini… urm! Berbalik kepada story kali ini, sempat jugaklah KIKA singkap  peristiwa zaman kanak-kanak Ribena dulu…. (Ribena la sangat… Eh, of course! Dulu KIKA memang amalkan minum Ribena yang kena bancuh sendiri tu… Hari ni hari apa? Hari yang ceria! Hehe =p)
Teringat ku teringat… Beberapa waktu sebelum pesta bermula,KIKA giat berlatih…. Oops, ni utk mengisi waktu kelas yer… Nak berlatih sendiri?? Jangan harap ler… Huhu… Pada mulanya,KIKA mcm dah confirm utk sertai acara itu walaupun pasti yang KIKA perlu ponteng sekolah agama… Tapi, waktu kedatangan sekolah agama bg pelajar yang bernama KIKA tidaklah flying colours… Tapi, rasanya antara kedatangan yang hebat antara yang terhebat… (Ceh..!! Tu pun nak bongkak ke?) Ok! Sambung story….
Pada pagi yang sepatutnya indah lagi bermakna tu, terjadilah satu peristiwa yang tidak disangka-sangka. KIKA pelik sebab ayah KIKA takda pagi tu… Sepatutnya ayah hantar KIKA utk beraksi….tapi,……………………. Ayah ada hal la… Yang paling tak tahan tu, KIKA nangis tersengguk-sengguk kat telefon… Aduish dah pukul 8 lebih ni… Kena pergi sekolah agama jugak nih…. Baju sekolah dah la tak gosok lagi… Jenuh jugak la mak yong pujuk KIKA suruh g jgk sekolah…. Dengan langkah malas, g la jugak… KIKA yang sebelum ni dah gebang ngn kawan2 yg KIKA tak akan datang sekolah agama hari tu sebab nak join demonstrasi taekwondo sempena hari sukan sekolah kebangsaan, tiba2 hadir jugak…. Lambat pulak tu… Kalau ikutkan, KIKA biasa je pergi sekolah agama lambat sebab pergi jalan kaki je…. Jadi, selalu ler lengah2kan masa…. Tapi hari tu memang rekod paling lambat…. Hehe
Tapi yang KIKA tertanya-tanya tu, apakah perasaan ayah KIKA apabila KIKA kecewa macam tu?? Agak-agaknya apa perasaan ayah ek??  Sedih, kecewa atau rasa bersalah sebab tak dapat bawa KIKA join aktiviti yang KIKA suka… Masa tu KIKA tak fikir pun sebab KIKA baru darjah berapa masa tu… Lagipun, selain daripada peristiwa ni, KIKA berpeluang la jugak join demonstrasi taekwondo sempena hari sukan sekolah kebangsaan ni… Jadi, taklah gian…. Apa-apa pun biarlah ianya jadi persoalan kerana KIKA pasti bahawa jauh di sudut hati ayah, naluri untuk membahagiakan keluarganya tidak pernah padam bahkan naluri itu bertambah kuat di sanubarinya berdasarkan usaha-usaha yang telah ayah lakukan selama ini…

*Cerita ni tentang kecewa yang KIKA hadapi lebih kurang sama dengan peristiwa yang berlaku hujung minggu yang lepas…. Apa peristiwanya?? RAHSIA!!! Tak sanggup nak citer…. Sorry….

27 Rabiulawal 1432H

Friday, February 25, 2011

Just be yourself !

berdasarkan tajuk entri kali ni, KIKA ingin memberi sedikit pandangan yang agak bernas pada KIKA.... (ceh...masuk bakul angkat sendiri pulak...hehe...jgn marah....nanti kena jual....)

Mula-mula KIKA nak fokus pasal diari...berkait rapat tau dgn entri ni....oleh sebab KIKA suka baca novel & cerpen, ada beberapa peristiwa di mana seseorang itu dikenali melalui diarinya....diari ni mestilah rahsia jiwa kita kan...tapi biasanya diari tu buku je...kalau lain pun, mungkin canggih ala2 blog mcm dlm cerita Impian Illyana yg KIKA suka tengok dulu...tapi, sudah suratan takdir, diari luahan hati kita mungkin terbaca oleh seseorang....walau bagaimanapun, setiap kejadian ada hikmahnya....diari tu pastinya akan membuka mata hati org itu utk mengenali kita yang sebenar-benarnya....sebab apa?? sebab: SELALUNYA KITA AKAN MENJADI DIRI KITA SENDIRI APABILA MENULIS DIARI....betul kan?? & sampai hari ni, sy xpernah pulak baca/dengar yang ada org akan berpura-pura masa tulis diari then g sebar2kan diari dia tu...buang masa je...

Persoalannya sekarang, sejauh mana kita sbg manusia blh menjadi diri sendiri??? pada sy, utk jadi diri sendiri pun ada masanya jugak....contoh: kita semestinya tahu kekurangan diri kita, jadi sekiranya kita seakan-akan memperlekehkan diri kita sendiri pada org lain, xpatut jugak....kekurangan itu juga merangkumi sifat negatif yang sedia wujud dlm diri kita...jadi, daripada kita terus dibelenggu dgn dosa kerana sifat negatif itu yang mungkin akan melukakan hati kita dan insan2 lain, lebih baik utk saat itu, kita berusaha utk melakukan anjakan paradigma seterusnya membina peribadi yang lebih baik...

Kesimpulannya, kita perlulah sentiasa bermuhasabah diri agar setiap yg kita lakukan di atas muka bumi ini diredhai hendakNYA...

sekian....wassalam....

23 Rabiulawal 1432H

Lara Seketika

Besar kesalahanku
Besar lagi keegoanmu
Berkali-kali kuberikan penjelasan
Berkali-kali kau menolaknya
Kau ingin kunyalakan diri ini
Bagai lilin
Dan terbakar oleh perbuatanmu....

P/S Ratu KIKA: Luahan kata ini KIKA adaptasi daripada muka depan sebuah novel... Sewaktu pertama kali KIKA membacanya, KIKA terbayangkan seseorang... Namun, biarlah insan itu menjadi rahsia antara KIKA dan Allah s.w.t... Yang pasti bukan lelaki apatah lagi kekasih... Cuma KIKA berharap yang hubungan KIKA dan insan itu kembali pulih...insyaAllah...

22 Rabiulawal 1432H

Thursday, February 24, 2011

PUJANGGA - KEHEBATAN DIRI

KITA SEBENARNYA JAUH LEBIH HEBAT 
DARIPADA APA YANG KITA SANGKAKAN…

21 Rabiulawal 1432H

Tuesday, February 22, 2011

Waktu-Waktu Mustajab untuk Berdoa

By Ustaz Zahazan Mohamed on Wednesday, February 16, 2011 at 10:53am via Facebook

1.      Ketika hujan.
2.      Hendak memulakan solat dan selepas solat.
3.      Ketika menghadapi musuh dalam peperangan.

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: “Berdoalah saat doa itu diperkenankan Allah iaitu pada saat bertemu tentera-tentera (berperang), ketika hendak mendirikan sembahyang dan ketika turunnya hujan.” (Hadis mursal yang diriwayatkan oleh Imam al-Nawawi dalam Kitab al-Azkar)

4.      Antara azan dan iqamat.

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Tidak ditolak doa yang dimohonkan antara azan dan iqamat.” (Riwayat al-Tirmizi)

5.      Ketika iktidal yang akhir dalam solat.
6.      Ketika sujud dalam solat.
7.      Ketika khatam al-Quran (30 juzuk).
8.      Sepanjang malam, terutamanya pada sepertiga yang akhir dan pada waktu sahur.
9.      Sepanjang hari Jumaat.

Kerana mengharapkan bertemu dengan saat ijabah (saat diperkenankan doa) yang terletak antara terbit fajar hingga terbenam matahari pada hari Jumaat.

10.  Antara waktu Zuhur dan Asar dan antara Asar dan Maghrib.

P/S Ratu KIKA: artikel ini KIKA copy dan paste drpd Facebook...  -Note Ustaz Zahazan Mohamed-

20 Rabiulawal 1432H 

Monday, February 21, 2011

PUJANGGA - COURAGE

WITH COURAGE YOU WILL DARE TO TAKE RISKS,
HAVE THE STRENGTH TO BE COMPASSIONATE,
AND THE WISDOM TO BE HUMBLE.

COURAGE IS THE FOUNDATION OF INTEGRITY.
(KESHAVAN NAIR)

19 Rabiulawal 1432H

Sunday, February 20, 2011

Beberapa Perkara Mengenai SYAITAN....

15 PINTU SYAITAN YANG ADA DALAM DIRI KITA
-    pintu marah
-    cinta dunia
-    kebodohan (keengganan menghadiri majlis ilmu)
-    panjang angan-angan
-    rakus
-    bakhil
-    suka pada pujian
-    riak
-    ujub (merasa kagum)
-    takut dan gelisah
-    buruk sangka
-    memandang rendah pada orang lain
-    merasa suka pada dosa
-    merasa aman daripada pembalasan "ALLAH"
-    putus asa daripada rahmat "ALLAH"
 
15 SENJATA MENGHALANG SYAITAN
-    Membaca Bismillah (menjadi kunci pada perbuatan 
     baik)
-    Banyakkan berzikir
-    Banyakan Beristigfar
-    Baca "la i' la ha illa anta subha naka inni
     kuntu minaz zoli min"
-    Jangan tidur berseorangan
-    Baca doa pagi dan petang
-    Bersugi
-    Melaksanakan solat jemaah
-    Berwudhuk sebelum tidur
-    menutup aurat
-    Membaca doa masuk tandas.
-    Banyak berselawat pada hati
-    Bertaubat, beristighfar
-    Banyakan baca Al-Quran
-    Membaca surah Yassin setiap pagi
 
RUMAH YANG TIDAK DIMASUKI SYAITAN  
-    Rumah yang bersih
-    Penghuni membaca "Bismillah" ketika memasuki
     rumah
-    Sentiasa berzikir (ahli rumah menegakkan solat)
-    Penghuninya jujur dan memenuhi janji
-    Penghuninya memakan makanan yang halal (dan cara
     mendapatkannya halal)
-    Penghuninya mengekalkan silaturahim (sentiasa
     mesra)
-    Rumah yang penghuninya berbakti kepada Ibu Bapa 

18 Rabiulawal 1432H