Tuesday, December 21, 2010

DUKA RIA SELEPAS SPM (Episod: di Kampung Batu 12, Tg Karang)

Mak ai…sakit pinggang KIKA ni…hari ni barulah secara rasmi tugas-tugas persiapan kenduri kahwin…best2 lah…makan je keje…tapi penat pun penat juga…

Hari ni dapat novel…huhu...best giler………last kali bce novel b4 trial ritu…jenuh juga menahan dari membaca novel tadi sebab nak tolong buat keje…hehe…

Tapi lupalah nak puasa sunat 9muharam ari ni…
Hari tu mse KIKA ada paper SPM, ingat nak puasa tapi tak sempat nak sahur…mse exam hari tu, mmg tak bermaya kalau tak makan…mungkin sebab minda bekerja mse tu penuh berhati-hati dan perasaan KIKA tak terkawal mase tu…mahunya tak…dgn nervousnyer…fikir mcm2 kemungkinan semua…mcm2 lglah…tak tercerita KIKA…

Tapi semua tu dah berlalu…sekarang ni cuma rindu yg menggunung kat sekolah, cikgu2, kwn2 & lain2…
Oh ya, tadi my luv cikgu yati call…mmg rezekilah…kebetulan KIKA ambil barang kat beg..sempatlah angkat call….dia nak ajak KIKA g skul esok utk join mesy. pengawas…tapi KIKA kat kg la pulak kan… Seriously, sekarang ni KIKA rasa rindu sgt saat2 kat skul dulu…mcm lama sgt dh berlalu semua tu…walhal, baru seminggu KIKA tak g sekolah…rindu ni rasa berat…sebelum ni pernah je cuti sekolah 2-3 minggu…tapi kali ni lain sbb KIKA tahu KIKA takkan kembali lagi di sekolah tu sbg pelajar…mmg ada form6 kat situ…tapi aKIKA tak berhasrat nak sambung form6…KIKA nak sambung matrik…aku tak nak fikirkan andai KIKA tak dapat tawaran ke matrik, mana KIKA nak pergi sbb KIKA berharap sgt utk masuk matrik…

Hurm…mungkin sampai sini dulu buat kali ni…KIKA dah mula sebak sbb ingt kat kwn2 KIKA…KIKA tak tau la diorang masih anggap KIKA sebagai kwn baik diorang ke tak coz lately ni KIKA lonely giler…KIKA rasa mcm takda siapa2…tapi KIKA tak pernah salahkan diorang sbb KIKA tahu yang KIKA banyak wat salah kat diorang…mungkin juga diorang mmg btl2 fokus nk SPM…KIKA pun tak berhak nak mempertikaikan cara diorang layan KIKA…mungkin KIKA yang terlebih sensitif…dan yang pasti itu yang terbaik buat KIKA…KIKA terima sebaik mungkin…luv u all… =D

Sekian.

9 Muharam 1432H

DUKA RIA SELEPAS SPM (Episod: Hohoho Balik Kampung)

Perjalanan jauh tak kurasa
Kerna hatiku melonjak sama
Ingin berjumpa sanak saudara
Yang selalu bermain di mata

Hah mesti boleh teruskan lagu ni kan… Perasaan KIKA lebih kurang mcam lirik lagu tulah… Hari ni, KIKA balik kampung arwah ibu kat Tanjung Karang, Selangor. Boleh tahanlah perjalanan hari ni sebab semalam punya penat tak hilang lagi. Masa sampai, memang tak ramai saudara lagilah sebab kenduri kahwinnye lagi seminggu kan. Apa-apa pun, cubalah ringan2kan tulang dan bermesra-mesraan dengan saudara kat sini kan. Ok sampai sini dulu untuk episod kali ni. Jumpa pada episod akan datang yer…

Sekian. Terima kasih.

6 Muharam 1432H

DUKA RIA SELEPAS SPM (Edisi Perjumpaan Keluarga Haji Taib)

Hari nilah perjumpaan keluarga tu… Memang best bila dapat kenal saudara-mara… Tapi jadi tuan rumah untuk buat perjumpaan ni, memang dahsyatlah kan… Dah habis majlis pun, tak habis fikir lagi… hehe =p

Takpelah…dah lepas dah pun…penat ni kejap je kan…yang penting dapat mengeratkan silaturahim…bukan senang nak bermasyarakat…tapi nilah tuntutan Islam…selain mengeratkan hubungan dengan ALLAH, kita kena jaga hubungan sesama manusia…itulah indahnya Islam…ada keseimbangannya…hablu minallah, hablu minan nas…

5 Muharam 1432H

SANDARAN HATI - LETTO

Yakinkah kuberdiri
Dihampa tanpa sepi
Bolehkah aku
MendengarMu

Terperukku di sini
Teraniaya sepi
Dan kutahu pasti
Kau menemaniku

Dalam hidupku
Kesendirianku

Teringat kuteringat
Pada janjiMu kuterikat
Hanya sekejap kuberdiri
Kulakukan sepenuh hati
Peduli kupeduli
Siang dan malam berganti
Sedihku tiada erti
Jika Kaulah sandaran hati
Kaulah sandaran hati
Sandaran hati

Inikah yang Kau mahu
Benarkah ini jalanMu
Hanyalah Engkau  yang kutuju
Pegang erat tanganku
Bimbing langkah kakiku
Aku hilang arah
Tanpa hadirMu
Dalam gelapnya
Malam hariku

*Lagu ni benar-benar menyentuh perasaan dan memberi makna yang mendalam buat KIKA.

4 Muharam 1432H

DUKA RIA SELEPAS SPM (Edisi Rancangan)

Sampai hujung tahun 2010 ni, fokus KIKA ialah berkhidmat kepada keluarga.
11 Disember ada Perjumpaan besar-besaran seluruh ahli keluarga Haji Taib (moyang KIKA).
19 Disember ada majlis perkahwinan abang sepupu KIKA sebelah arwah ibu.
26 Disember ada majlis perkahwinan abang sepupu KIKA sebelah ayah.
Then, seminggu penghujung tahun tu, KIKA kena ambil tugas khas untuk persiapan adik2 ke sekolah.
Semua tu memerlukan KIKA untuk memberi sumbangan tenaga.

Insya-Allah, buka sekolah tahun depan, KIKA akan bekerja.

Kemudian KIKA berfikir nak ambil lesen, grading taekwondo dan menulis cerpen atau novel. Kalau ada rezeki, sebelum KIKA dapat tawaran ke matrikulasi, KIKA dapat menjayakan impian2 KIKA ni.
KIKA tahu KIKA hanya mampu merancang, berusaha untuk melaksanakannya dan bertawakal kepada Allah. Moga-moga urusan KIKA dipermudahkan dan diredhai hendakNya. Insya-Allah.

Lately ni jiwa kacau…
KIKA terlalu memikirkan kebolehan diri KIKA…
Ya ALLAH, KIKA nak sangat jadi insan yang berguna buat diri, keluarga, agama dan negara.
Tidak lupa juga kepada guru-guru dan rakan-rakan KIKA.
KIKA tahu KIKA hanya insan kerdil yang punya kekurangan.
Hanya kepadaMu KIKA memohon petunjuk Ya ALLAH.
Kau bimbinglah KIKA Ya ALLAH…

Sekian.

3 MUHARAM 1432H

FUH! Lega...

Alhamdullillah… Selesai sudah peperiksaan SPM! Macam-macam rasa yang bertamu di hati apabila bercerita mengenainya. Namun, secara rasminya, perjuangan KIKA di sekolah sudah tiba ke penghujungnya.
KIKA bersyukur kerana selama KIKA hidup di dunia ini, KIKA berpeluang untuk bersekolah dan menimba banyak ilmu.

Kini, KIKA juga mempunyai banyak kenangan pada zaman persekolahan :

Guru-guru yang sungguh penyayang, penyabar dan berdedikasi sungguh banyak mengajar KIKA erti hidup yang bermakna dengan ketinggian ilmu. Terima kasih cikgu!

Rakan-rakan yang pelbagai ragam membuatkan KIKA banyak belajar tentang persahabatan, kejujuran dan kesabaran dalam menghadapi insan lain. Ada juga yang benar-benar mengetuk pintu hati KIKA dengan bicara keinsafan dan kata-kata semangat yang membina. Terima kasih KIKA ucapkan kepada kalian!

Tidak lupa juga kepada junior-junior di sekolah yang sering bertegur sapa dengan senyuman manis dan gurauan manja walaupun KIKA kadang kala bersikap negatif terhadap mereka. Terima kasih ya kerana memberi KIKA sinar kegembiraan!

Terlalu banyak untuk diperkata tentang kenangan dan pengalaman pada zaman persekolahan yang akan selalu dalam ingatan. Hanya ucapan terima kasih yang tidak terhingga buat semua itu. Maaf atas segala kekurangan diri KIKA yang mencalarkan hati atau membebankan. KIKA berharap agar dapat terus berbakti kepada kalian walaupun masa berlalu jauh dari zaman persekolahan ini.
Luv u all so much!!!

Buatmu sekolah tercinta, ingin KIKA coretkan sedikit rasa hati setelah sekian lama KIKA mengunjungimu. Sejak KIKA mula mengenalimu, hidup KIKA disinari pelbagai pengalaman, kisah dan peristiwa. Namun, selama mana dapat KIKA harungi duka dan ria bersamamu? KIKA yang bernama insan hanya mampu mengenang kenangan lalu yang pasti tidak boleh diputar kembali. Andai dapat KIKA putarkan kembali putaran dunia, pasti akan KIKA sedaya upaya menceriakanmu dengan mencoret pengalaman baru. Walau bagaimanapun, hijrah KIKA ke alam dewasa pasti akan KIKA iringi dengan setia bakti KIKA buatmu. Nantikanlah pertemuan kita yang bakal tiba…

2 Muharam 1432H

Monday, December 6, 2010

Perjalanan Takdir yang Menakjubkan


"Pada suatu hari sepasang suami isteri sedang makan bersama di rumah mereka. Sedang mereka makan, kedengaran pintu rumah mereka diketuk oleh seseorang. Si isteri telah membuka pintu dan dilihatnya seorang lelaki meminta sedekah. Si isteri merasa terharu dan dia bermaksud hendak memberikan sesuatu. Tetapi sebelum itu dia bertanya dahulu kepada suaminya, "Wahai suamiku, bolehkah saya memberikan makanan kepada pengemis ini?"

Alangkah sedihnya hati si isteri apabila mendengar jawapan daripada suami yang dicintai yang telah menjawab, "Tidak usah! Usir saja dia, dan tutup kembali pintu!" Dengan kuasa Allah, pada suatu ketika si suami yang menjalankan perniagaan telah mengalami kerugian yang teruk dan menderita kerana banyak hutang, sehingga rumahtangga mereka porak peranda.

Akhirnya rumahtangga mereka musnah akibat berlaku perceraian. Tidak lama setelah itu bekas isterinya berkahwin lagi dengan seorang pedagang di kota. Dikisahkan, pada suatu hari ketika ia sedang makan bersama suami barunya itu, tiba-tiba ia mendengar pintu rumahnya diketuk orang. Setelah dibuka pintu ternyata tamu tak diundang itu adalah seorang pengemis yang sangat mengharukan hati wanita itu.

Maka wanita itu berkata kepada suaminya. "Wahai suamiku bolehkah saya memberikan sesuatu kepada pengemis ini?" Suaminya menjawab, "Berilah makan kepada pengemis itu." Setelah memberi makanan kepada pengemis itu isterinya masuk ke dalam rumah sambil menangis. Suaminya dengan perasaan hairan bertanya kepadanya, "Mengapa engkau menangis? Apakah engkau menangis kerana saya menyuruhmu memberikan daging ayam kepada pengemis itu?"

Wanita itu menggelengkan kepalanya, lalu berkata dengan nada yang sedih dan sambil terisak-isak menahan tangis, "Wahai suamiku. saya sedih dengan perjalanan takdir yang sungguh menakjubkan hatiku. Tahukah engkau siapa pengemis yang ada di luar itu? Dia adalah suamiku yang pertama dahulu." Mendengar keterangan isterinya sedemikian, sang suami sedikit terkejut, tetapi segera ia pula bertanya "Dan tahukah engkau siapa saya yang kini menjadi suamimu ini? Saya ialah pengemis yang dulu diusirnya...!"

Begitulah kisahnya, saudara-saudaraku, maka berikan sesuatu itu kepada yang haknya. Usahlah suka menghina dan mencaci sesama kita, terutama yang kurang bernasib baik. Allah itu MAHA KUASA. Wallahualam.

1 Muharam 1432H

KISAH BLOG INI

Nama blog n why nama tu dipilih??
- CERitera Sang Ratu
- sebab KIKA nakkan nama yg menarik & unik...

Nama URL & mana datangnya idea tu??
-http://ceriterakika.blogspot.com
-bila org lain sibuk blogging, KIKA pun berimaginasilah macam-macam nama...hinggalah tercetus idea ni...mula-mula nak guna ceritera je...tp dah ada org guna...jadi KIKA tambah la KIKA belakang dia: initial dari setiap perkataan dalam nama penuh KIKA, Khairina Izzah Khoirul Anuar

Method penulisan blog nie??
-kisah hidup KIKA dari dulu sampai akan datang, rutin harian, luahan hati, renungan, dan karya-karya sajak KIKA...

Perasaan bila tgk blog orang lain lawa dan menarik, tp tgk blog sendiri x lawa pun...
- mesti la ade rase jeles ckit...nak gak tau cam ne diorg buat blog kasi lawa...tp dlm masa yg sama KIKA fikir, setiap org ada cara dan kelebihan masing-masing...jadi KIKA perlu sabar untuk menjadi lebih kreatif... =D

Bila wujudnya blog nie??
-August 2010

Siapa orang first jadi follower??
- ATIQAH NASHARA ke NUR AMALINA...2 orang ni antara yg awal la...

1 Muharam 1432H